Lívance s borůvkama
Miluji jídlo, vaření a experimentování v kuchyni. V poslední době zkouším recepty nejen ze zdravé výživy, ale i od vegetariánů nebo od veganů. Jedním z těchto receptů jsou: Celozrné lívance s borůvkami. Jsou rychlé, chutné, nekynuté a zdravější než ty normální. :)
Recept na 12 středních lívanců.
Ingredience:
1 a 1/3 hrnku sojového nebo mandlového mléka
1/4 hrnku (60 ml) velmi horké vody
1/4 hrnku oleje
1 a 1/3 hrnku celozrné hladké mouky
2/3 hrubé kukuřičné mouky nebo jemné polenty (já dala opět celozrnou hladkou mouku)
2 hrnky (cca 300g) borůvek + další na ozdobu
2 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce mletého lněného semínka
3 vrchovaté lžíce hnědého cukru
1 lžíčka prášku do pečiva
1 vrchovatá lžíce najemno nasekaného čerstvého rozmarýnu nebo 1 hrnek opražených pekanových ořechů
špetka soli
kůra z jednoho citrónu
K podávání:
javorový nebo agávový sirup, sojový či domácí jogurt, meruňková marmeláda, ovoce
Postup:
Do velké mísy dejte mléko, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a nechte 5-10 minut odstát. V menší misce prošlehejte lněné semínko s horkou vodou a také nechte 5-10 minut odstát (může se dát do lednice). Poté přidejte lněné semínko k mléku s citrónem, dále přidejte najemno nasekaný rozmarýn a metličkou prošlehejte. Dále přidejte mouku, polentu, cukr, prášek do pečiva, sůl a jemně směs zpracujte v hustší těsto. Na závěr vmíchejte borůvky. Kdyby těsto bylo příliš husté, přidejte trochu mléka. V pánvi na středním ohni rozehřejte trochu oleje. Z těsta odebírejte asi 1/4 hrnku, dejte do pánve a opékejte asi 2 minuty. Když se v těstě začnou tvořit bublinky, tak otočte na druhou stranu a opékejte 1 až 2 minuty dozlatova. Hotové lívance podávejte se sirupem, jogurtem nebo marmeládou a posypané borůvkami s ozdobou z rozmarýnu nebo máty.
Dobrou chuť! :)
P.S.: Pár fotek přípravy a inspirace k podávání.
Fotky: kitchenette.cz, veganotic.cz
Jejka
Čvn 29, 2015 @ 12:02:47
Vypadá to super. Jen si trochu upravím mouku a mléko na obyč kravské. :)