Lívance s borůvkama

boruvkove_pancakes

 

Miluji jídlo, vaření a experimentování v kuchyni. V poslední době zkouším recepty nejen ze zdravé výživy, ale i od vegetariánů nebo od veganů. Jedním z těchto receptů jsou: Celozrné lívance s borůvkami. Jsou rychlé, chutné, nekynuté a zdravější než ty normální. :)

Recept na 12 středních lívanců.

Ingredience:

1 a 1/3 hrnku sojového nebo mandlového mléka

1/4 hrnku (60 ml) velmi horké vody

1/4 hrnku oleje

1 a 1/3 hrnku celozrné hladké mouky

2/3 hrubé kukuřičné mouky nebo jemné polenty (já dala opět celozrnou hladkou mouku)

2 hrnky (cca 300g) borůvek + další na ozdobu

2 lžíce citrónové šťávy

2 lžíce mletého lněného semínka

3 vrchovaté lžíce hnědého cukru

1 lžíčka prášku do pečiva

1 vrchovatá lžíce najemno nasekaného čerstvého rozmarýnu nebo 1 hrnek opražených pekanových ořechů

špetka soli

kůra z jednoho citrónu

K podávání:

javorový nebo agávový sirup, sojový či domácí jogurt, meruňková marmeláda, ovoce

Postup:

Do velké mísy dejte mléko, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a nechte 5-10 minut odstát. V menší misce prošlehejte lněné semínko s horkou vodou a také nechte 5-10 minut odstát (může se dát do lednice). Poté přidejte lněné semínko k mléku s citrónem, dále přidejte najemno nasekaný rozmarýn a metličkou prošlehejte. Dále přidejte mouku, polentu, cukr, prášek do pečiva, sůl a jemně směs zpracujte v hustší těsto. Na závěr vmíchejte borůvky. Kdyby těsto bylo příliš husté, přidejte trochu mléka. V pánvi na středním ohni rozehřejte trochu oleje. Z těsta odebírejte asi 1/4 hrnku, dejte do pánve a opékejte asi 2 minuty. Když se v těstě začnou tvořit bublinky, tak otočte na druhou stranu a opékejte 1 až 2 minuty dozlatova. Hotové lívance podávejte se sirupem, jogurtem nebo marmeládou a posypané borůvkami s ozdobou z rozmarýnu nebo máty.

Dobrou chuť! :)

P.S.: Pár fotek přípravy a inspirace k podávání.

boruvkove_livance

boruvkove_livance_2

boruvkove_livance_4

boruvkove_livance_3

kitchenette.cz

chute-sveta-cz

Fotky: kitchenette.cz, veganotic.cz

Comments

comments